Yoga is goed voor je energieniveau

Energie kunnen we opdelen in fysieke en mentale energie. Fysieke energie krijg je van eten, drinken, slapen en ademhalen. Mentale energie wordt beïnvloed door gedachten. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat iedereen zijn of haar energieniveau kan beïnvloeden! Door een gezonde levensstijl ben je in staat je energieniveau te boosten. Gezonde voeding, ademhalen en bewegen spelen hierin een grote rol.

Eén van de belangrijkste redenen om de yogamat op te stappen is het beschermen én boosten van je energieniveau. Bij yoga draait alles om de ademhaling en het verplaatsen en sturen van je energie. Er zijn veel yoga en ademhalingsoefeningen die zorgen voor meer energie. Prana is een woord wat veel voorkomt als je je in yoga verdiept, prana betekent letterlijk: vitale levensenergie. Het is naast het verkrijgen van energie belangrijk om te zorgen voor zo min mogelijk blokkades zodat de energie vrijelijk door je energiebanen kan stromen. Bovendien is het bewaken van je energieniveau en daarmee afleidingen te minimaliseren nodig, omdat er anders kostbare energie wordt verspild.

Focus en voorkom blokkades
Het voorkomen van blokkades is essentieel als we kijken naar energie. Blokkades kunnen door allerlei factoren voorkomen. Door ongezonde voeding voel je je bijvoorbeeld al snel futloos. Daarnaast is het in ons drukke leven makkelijk om nuttige energie weg te laten sijpelen. Overmatig social media gebruik, mensen die jouw energie opslokken of een baan die je niet ligt zijn daar voorbeelden van. Ga voor jezelf na wat de factoren zijn waarbij je onnodig energie verspilt en probeer deze te verminderen of zelfs te elimineren. 

Mediteren voor behoud
Dagelijks mediteren kan ervoor zorgen dat je energie zo goed mogelijk wordt gebruikt. Je hersenen gebruiken al gauw 20% van je totale hoeveelheid zuurstof in je lichaam. Wanneer je veel gedachten hebt, misschien wel zorgen hebt of veel piekert gaat er een aanzienlijk groot deel energie hier aan op. Door te mediteren geef je jezelf de ruimte om de gedachten te laten gaan zonder te oordelen. Tijdens meditatie is het mogelijk om afstand te nemen van de gedachten en merk je waarschijnlijk op dat je beter in je vel komt te zitten. Bovendien zorgt regelmatig mediteren voor een betere nachtrust, wat zich weer vertaald in meer energie.

Energie door ademhalingsoefeningen
Om meer energie te verkrijgen is het belangrijk dat je ademhalingsoefeningen en geschikte yoga houdingen toepast. Ademen geeft ons energie, leven en als je het maar vaak genoeg weet te beoefenen tevredenheid en rust. Ademen doen we onbewust, maar door onze drukke levens niet altijd op de goede manier. Door bewust in en uit te ademen voorzie je alle cellen in je lichaam van de juiste hoeveelheid zuurstof.

Geef jezelf met de vuurademhaling een goede boost aan energie. Adem in door je neus en trek met een snelle beweging je buik in, zodat de lucht uit je longen door je neus naar buiten wordt geduwd. Ontspan je buikspieren weer, de inademing volgt dan als vanzelf.  Deze oefening geeft energie maar laat je tegelijkertijd ontspannen.

Yoga boost je energie
Yoga helpt je op allerlei vlakken aan meer energie en speelt in op zowel het fysieke als het mentale aspect. Met yogahoudingen zoals de Boom of de Krijger kun je je energieniveau al boosten. De Zonnegroet is misschien wel de bekendste yogareeks aan houdingen. De Zonnegroet wordt al jarenlang beoefend en staat bekend om zijn energieboost. De chakra’s worden geopend, het immuunsysteem wordt verbeterd en je bloedsomloop wordt geactiveerd. Het is heerlijk om de dag met een paar Zonnegroeten te beginnen en vervolgens onder de douche te stappen. Gebruik yoga accessoires zoals een stevig yoga blok om blessures te voorkomen en het jezelf comfortabel te maken. Ademhaling vormt de rode draad bij yoga, tijdens het aannemen van de fysieke houdingen houd je je concentratie op je ademhaling en probeer je rustig in- en uit te ademen. Dit leidt uiteindelijk tot een staat van ontspanning op fysiek en mentaal niveau. Bij vrijwel iedere yoga soort werk je op beide niveaus, bij de ene stijl werk je van het fysieke aspect naar het mentale stuk toe en bij andere stijlen werk je andersom. 

Achteroverbuigingen zoals de Brughouding en de Kameelhouding wekken tevens veel energie op in het lichaam. Achteroverbuigen zorgt voor ruimte in het lichaam en de beweging zet zenuwen aan het werk. Deze worden samengedrukt en uitgerekt, hierdoor wordt er energie gebracht naar alle delen van je lichaam. Denk maar aan organen, spieren en allerlei zenuwen. Als je een achteroverbuiging veilig wilt oefenen is een yoga wiel een prettige accessoire om mee te beginnen en flexibiliteit op te bouwen.


Door te bewegen, goed te ademen en gezond te eten is het heel goed mogelijk om je energielevel hoog te houden! Zorg dat je blokkades uit de weg ruimt en minimaliseer afleidingen om je energie in te zetten aan datgene wat je graag wilt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen