Romige pompoensoep met gefrituurde kikkererwten
De Nederlandse herfst… Tsja, wat moet je daar nu van zeggen. Het is guur, regenachtig, grauw en nat. Toch hou ik er ook wel weer van. Je kunt weer legitiem met de verwarming op 21,5 onder een wollen kleedje kruipen. De paddestoelen poppen aan alle kanten om je heen uit de grond en de gekleurde bladeren geven vaak een mooi landschapstafereel. Op zo’n gure dag waar wij er veel van kennen in dit seizoen vind ik het het allerlekkerst om een pompoensoepje te maken. Romig, zoet en kruidig.
Equipment
- frituur met frituurvet
Ingrediënten
- 1 willekeurige pompoen van circa 1 kg
- 20 g boter
- 2 uien gesnipperd
- 3 tenen knoflook gesnipperd
- 2 cm gember geraspt
- 1 el ras el hanout
- 4 takjes tijm
- 150 ml witte wijn
- 1 l groentebouillon
- 200 ml ongezoete slagroom
- 1 klein blikje kikkererwten
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chili
Instructies
- Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pompoen daarna in blokjes.
- Verwarm een grote soeppan met een klont boter. Voeg daar de ui, knoflook en gember aan toe. Fruit dit voor circa drie minuten en voeg dan ook de specerijen en kruiden toe. Bak alles nog eens voor circa twee minuten tot de keuken heerlijk begint te ruiken.
- Voeg dan de blokjes pompoen toe en blus het geheel af met een scheut witte wijn en gembersiroop. Breng het goed aan de kook en laat alle alcohol verdampen.
- Voeg daarna de groentebouillon toe en kook de soep gaar in circa twintig minuten.
- Pureer de soep met een staafmixer en zeef de soep. Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg nu de room toe.
- Breng de soep verder op smaak met peper en zout
- Verwarm een frituur of een pan met olie en een thermometer tot 180 graden.
- Giet het blikje kikkererwten af. Frituur de kikkererwten voor circa 4 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Bestrooi ze met chilipoeder, zout en paprikapoeder.
- Serveer de soep met de kikkererwten er als laatste bovenop gestrooid.
Notities
Tip: maak je de soep liever lactosevrij? Gebruik dan kokosmelk of amandelmelk in plaats van room en olie in plaats van boter.