Verwerk eens paardenbloem in je eten, bijvoorbeeld deze ‘less stress’ smoothie bowl

Paardenbloem smoothie

Paardenbloemen zijn super gezond

Misschien niet waar je meteen aan denkt, maar paardenbloemen zijn een echte vitaminebom uit de natuur. ‘Bitter in de mond maakt het hart gezond’ een bekend gezegde en zeker van toepassing op deze bloem. De bittere stoffen geven de spijsvertering een flinke boost en stimuleren daarnaast ook nog eens de doorbloeding. 

Deze vroege lenteplant bevat meerdere stoffen die ons lichaam erg goed kan gebruiken. Het blad is rijk aan vele mineralen en antioxidanten zoals ijzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, zink, silicium, fosfor, en koper. Naast al deze antioxidanten bevat de plant ook vitamine A, B1, B2, C en E, choline en carotenoïden. 

Wist je dat de paardenbloem naast bovengenoemde voordelen ook nog eens cholesterol op een natuurlijke manier in balans kan houden?  

Wat veel mensen niet weten is dat paardenbloemen in zijn geheel eetbaar zijn. De paardenbloem is super gezond door alle voedingsstoffen die het bevat en het is zeker aan te raden deze met enige regelmaat te eten door bijvoorbeeld in een lekkere smoothie te verwerken.  De jonge bladeren zijn wat minder bitter dan de oudere bladeren, maar ze zijn allemaal eetbaar.

Waarom je ook op je smoothie wilt kauwen

De pompoenpitten in deze smoothie zorgen ervoor dat je er een beetje op moet kauwen.

Wist je dat kauwen niet alleen belangrijk is voor het vermalen van je voedsel, maar ook super goed is voor je hersenen? Kauwen zorgt ervoor dat je hartslag iets omhoog gaat wat weer de doorbloeding in je brein stimuleert. Zo kan kauwen helpen meer alertheid en aandacht brengen, heeft het een positief effect op fijne motorische bewegingen en wordt het werkgeheugen gestimuleerd. 

Kauw dus wanneer je dingen moet onthouden of alert moet zijn, zo’n 20 minuten op kauwgom. Je wordt van kauwen niet direct slimmer, maar wel sneller.

Naast deze punten heeft kauwen ook nog eens een positieve invloed op stress. Kauwen stimuleert de hippocampus. Dit deel van je brein remt een ander deel dat voor de aanmaak van het stresshormoon zorgt. Kauwen kan hierdoor helpen bij de reductie van stress. (Meer weten over wat stress met je doet? Check dit artikel dan!)

Paardenbloem smoothie

Rianne Wijman
Dit recept is erg geschikt voor een smoothiebowl. Doordat er pompoenpitten doorheen gaan kan je er nog een beetje op kauwen. En als je hier je dag mee start, heb je direct een flinke boost aan vitamines binnen!
3.50 van 2 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Ontbijt
Porties 2 personen

Equipment

 • Blender

Ingrediënten
  

 • 1/2 doosje ingevroren ananas 125 gram
 • 1 avocado
 • 150 gram boerenkool
 • 1/3 liter water
 • 1 eetlepel pompoenpitten
 • 5 walnoten
 • 1 handje blauwe bessen
 • 1 bosje paardenbloemen

Instructies
 

 • Voeg alles in een blender bij elkaar en mix.
 • Als laatste de pompoenpitten toevoegen, hier kun je goed op kauwen
 • Als je de smoothie als bowl gaat eten, maak hem dan compleet met lekkere vruchten uit het seizoen en bijvoorbeeld lijnzaad voor een beetje extra textuur.
Trefwoord Groene smoothie, Paardenbloem, Smoothie, Smoothiebowl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Winkelwagen