Waarom het goed is om vaker thee te drinken

tea, work, harvest-863407.jpg

Thee is een lekkere dorstlesser en een goede vervanging voor frisdranken, melkdranken of vruchtensappen. Groene of zwarte thee is zelfs extra gezond. Deze soorten thee zijn namelijk gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis die ontzettend veel voordelen heeft voor onze gezondheid.

Camellia Sinesis
De Camellia Sinesis groeit vooral in Azië. Een paar duizend jaar geleden kauwden de Aziaten op de blaadjes van de theeplant of aten ze op. Toevallig kwamen ze erachter dat wanneer je de blaadjes in warm water deed, er een heerlijk drankje van ontstond. De Camellia Sinesis plant wordt nog steeds veel gebruikt in de medische wereld, een extract van de plant wordt voor verschillende medicijnen gebruikt.

Gezondheid
Dat thee gemaakt van de Camellia Sinesis goed voor de gezondheid is, was al snel bekend. Rond het jaar 0 kwam men erachter dat de theeplant een positief effect had op de concentratie. Rond 1980 werd er meer onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de theeplant, hieruit bleek dat regelmatige theedrinkers een lager risico op hart- en vaatziekten hadden. Ook recentelijk onderzoek heeft de gezondheidsvoordelen van thee bevestigd. Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat mensen die gedurende een paar maanden 5 koppen zwarte thee of 3 koppen groene thee dronken, een verlaagde bloeddruk hadden. Mensen die 3 koppen groene thee per dag dronken hadden een verlaagd cholesterol. Het drinken van 3 tot 4 koppen groene of zwarte thee per dag zorgt op lange termijn voor een lager risico op beroertes en diabetes. Best wat redenen om wat vaker zo’n lekker kopje thee te drinken dus!

Kruidenthee
Naast thee die van de Camellia Sinensis wordt gemaakt, is er natuurlijk ook nog kruidenthee. Kruidenthee is er in veel verschillende vormen en maten. Met als verbindende factor dat het eigenlijk helemaal geen thee is, omdat de Camellia Sinensis (de theeplant) er niet voor gebruikt is. Kruidenthee is ook gezond, maar kan ik grote hoeveelheden ook giftstoffen bevatten. Dat geldt met name voor de kruidenthee in een kant-en-klaar zakje. Er zijn ook kruidentheeen die een nadelig effect hebben op de bloeddruk. Het drinken van veel zoethoutvthee kan bijvoorbeeld bloeddrukverhogend werken.

Maar ook kruiden hebben een heilzame werking. Pepermunt werkt bijvoorbeeld kalmerend voor de maag. Gember helpt tegen misselijkheid en hoofdpijn. Zoethout helpt bij een zere keel en slijm in de luchtwegen. En paardenbloemthee bevat heel veel voedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamine A, B-complex, D en C, koper, ijzer, zink, magnesium en nog veel meer. Kruidenthee is dus een lekkere dorstlesser zonder calorieën. Het beste is om verschillende soorten thee op een dag af te wisselen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen