Gemberthee is ondertussen hartstikke ingeburgerd. Niet alleen in hippe koffiezaakjes, ook thuis ligt er steeds vaker een stuk gember in de fruitschaal om de gemberthee-cravings mee te stillen.
Er zijn redelijk wat onderzoeken gedaan die aantonen dan gember goed voor je is. De meest belangrijke bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen bevatten antioxidanten. Ook is gember rijk aan een aantal vitaminen en mineralen, namelijk B1, B2, B6, C, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Heb je dus even een dip en ben je vaak moe. Regelmatig een kop gemberthee helpt je wellicht om weer wat extra energie te krijgen!
Een nadeel van gember is het duurzaamheidsaspect. Gember is een tropische plant en komt dus vaak van ver weg. De meeste gember wordt uit China geïmporteerd. Kies daarom voor jezelf en voor de aarde in ieder geval voor biologische gember, dat scheelt een hoop chemicaliën. Ook leuk: gember kweek je heel makkelijk zelf thuis! Koop hiervoor een mooi, onbeschadigd stuk gember in de supermarkt en plant deze in een pot in huis. Er is wat geduld voor nodig, maar als je het plantje goed verzorgd kan je na verloop van tijd je eigen gember oogsten.
Gember laat zich ook super goed combineren met andere smaken. Hier wat inspiratie voor wat meer variatie in die theepot!
Gemberthee met anijs
Equipment
- Waterkoker
Ingrediënten
- 1 – 1,5 cm gember in plakken
- 4 el stukjes venkel je kunt goed te stelen en topjes gebruiken als restverwerking
- 1 tl venkelzaad
- 2 steranijs
- 2 plakjes citroen
Instructies
- Giet in een theepot kokend water bovenop de gember, citroen, venkel en specerijen. Laat minimaal vijf minuten trekken.
Gemberthee met groene kruiden
Ingrediënten
- 2 takjes munt
- 2 takjes verveine
- 1 takje tijm
- 1 takje salie
- 1 takje brandnetel of 1 el gedroogde brandnetel
Instructies
- Giet in een theepot kokend water bovenop de gember en kruiden. Laat minimaal vijf minuten trekken.
Notities
Gemberthee met hibiscus en rozenblaadjes
Ingrediënten
- 1 – 1,5 cm gember in plakken
- 2 el gedroogde hibiscus
- 2 el gedroogde rozenblaadjes
Instructies
- Giet in een theepot kokend water bovenop de gember, hibiscus en rozenblaadjes. Lat 3-5 minuten trekken.
Notities
Gemberthee met tijm, grapefruit, bloedsinaasappel en een vleugje kaneel
Equipment
- Theepot
- Waterkoker
Ingrediënten
- 3 plakjes citroen
- schillen en sap van 1 bloedsinaasappel
- schillen en sap van 1 grapefruit
- ½ el kaneelpoeder
- 4 takjes tijm
- 1 tl venkelzaad
- 2 plakken gember
Instructies
- Giet kokend water bovenop de gember en de citrus en specerijen. Laat minimaal vijf minuten trekken.
Notities
Gemberthee met chai spices
Equipment
- Waterkoker
Ingrediënten
- 1 – 1,5 cm gember in plakken
- 1 el zwarte thee
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 1 tl venkelzaad
- 2 kardemompeulen gekneusd
- 2 jeneverbessen
- 1 kruidnagel
- 1 schijfje sinaasappel
- 2 plakjes kurkuma
Instructies
- Giet kokend water bovenop de gember, sinaasappel en specerijen. Laat minimaal vijf minuten trekken.