Boost je energie met bleekselderij

Bleekselderij

Bleekselderijsap kan je wel tot de categorie hype benoemen. Veel mensen zweren bij een glas versgeperst bleekselderijsap in de ochtend. Bleekselderij (en dus ook het sap) schijnt inderdaad een aantal gezondheidsvoordelen te hebben. Selderij zit (net als de meeste groenten overigens) vol antioxidanten. Verder heeft het een gunstig effect op de maag.

Bleekselderij geeft energie

Bleekselderij heeft een hydraterende werking doordat het een hoog watergehalte heeft (bleekselderij bestaat voor 96% uit water!). Hydratatie van het lichaam heeft een gunstig effect op ons energiepeil. Ook wordt gesteld dat de mineralen in selderij (op termijn) bijdragen aan een hoger energiepeil.

Nitraat in bleekselderij

Alle groenten bevatten nitraat. Het is de belangrijkste minerale stikstofbron. Er zijn een aantal groenten die extra rijk zijn aan nitraat, zo ook bleekselderij. Andere nitraatrijke groenten zijn andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, raapsteel, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel en waterkers. Nitraat heeft geen effect op onze gezondheid, maar nitriet (NO2-) (dat wordt omgezet uit nitraat) wel. Nitriet wordt ook gebruikt als kleurstof en om eten langer houdbaar te maken. Grote hoeveelheden nitriet kunnen schadelijk zijn, maar in groenten zit eigenlijk zo weinig nitraat/nitriet dat het geen impact heeft op ons lichaam. Het overgrote deel van nitraat dat via voeding wordt opgenomen wordt binnen 24 uur via de nieren uitgescheiden.

Dus zolang je geen liters bleekselderijsap drinkt en daarbij salades van sla, spinazie, snijbiet en waterkers eet, gecombineerd met een wok schotel met Chinese kool en paksoi, afgerond met een brownie op basis van rode biet, hoef je je geen zorgen te maken over nitraat in bleekselderij. (Of in groenten in het algemeen).

Bleekselderij is geen wondermiddel

Waarschijnlijk hoeven we je dit niet eens te vertellen, maar er bestaan geen wondermiddeltjes. Zo is ook bleekselderijsap geen toverdrankje. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dat het bijvoorbeeld bepaalde ziektes kan voorkomen of zelfs genezen. Maar bleekselderij(sap) past goed in een gezond eetpatroon, mits natuurlijk gecombineerd met andere gezonde en gebalanceerde voeding. Het kan geen kwaad om dagelijks een sap bleekselderijsap te drinken. Als jij je er goed door voelt en er een extra energieboost door ervaart kunnen wij alleen maar zeggen: proost!

Bronnen:

Voedingsinformatiecentrum NICE
QA Assurance
RTL Nieuws

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen