Je kan je lichaam vaak geven wat het nodig heeft door te letten op je voeding. Denk er maar eens aan hoe goed het kan voelen om een warme, verse kop soep te eten als je je niet helemaal lekker voelt. En als je verkouden wordt of het gevoel hebt dat je even niet vol in je energie zet, kan het de moeite waard zijn om je waterkoker wat vaker aan te zetten.
Gezond met groene thee
Wist je dat bijvoorbeeld groene thee 30-40% polyfenolen bevat? Polyfenolen zijn een verzamelnaam voor verschillende chemische plantenverbindingen. Bij groene thee zijn dat met name catechines en dat is goed nieuws, want deze (met name de EGCg) hebben een zeer brede werking op de gezondheid. Het werkt ontstekingsremmend en daarmee regulerend op het immuunsysteem. EGCg is in staat diverse pathogene bacteriën te doden.
De polyenolen in groene thee zijn ook sterke antioxidanten. Oxidatie is een proces in ons lichaam waarbij de inwerking van zuurstof onze weefsels veroudert. Door dit oxidatieproces verliezen we elektronen die een belangrijk onderdeel zijn van onze cellen. Met het eten (of drinken) van antioxidanten krijgen we wat van die elektronen terug en blijven onze cellen langer werken. En dat willen we natuurlijk allemaal! Het houdt je niet alleen langer vitaal, maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat onder andere je huid mooier en jonger blijft.
Zet de ideale kop groene thee
Als de water temperatuur heter is, gaan er meer polyfenolen en vitamine C verloren. Het is daarom verstanding om theewater met niet meer dan 80 graden op te gieten. En als je het echt goed wilt doen, dan gebruik je mineraalarm water (met name arm aan calcium). Maar dat is vooral om de beste smaak te krijgen en heeft dus niet per se gezondheidsvoordelen.
Gezond met kruidenthee
Officieel is kruidenthee niet echt thee, maar een infusie van kruiden. Hoe je het precies wilt noemen, maakt wat ons betreft niet uit. Je zet het als een kop thee, je drinkt het als een kop thee en je ervaart het als een kop thee. En de mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wat betreft smaakcombinaties, maar ook qua gezondheidsvoordelen.
Kamille thee
Neem bijvoorbeeld kamille. Er zijn meerder onderzoeken gedaan die aantonen dat kamille kan helpen bij slaapproblemen. Daarnaast wordt het ook verondersteld antibacteriële, ontstekingsremmende en leverbeschermende effecten te hebben. Dat kan vast geen kwaad als je ziek aan het worden bent.
Muntthee
Ook munt schijnt antioxiderende, antibacteriële en antivirale eigenschappen te hebben. Daarnaast zou het de gezondheid van het spijsverteringskanaal ondersteunen en zelfs anti-kanker eigenschappen bevatten. Heb je last van je maag, heb je krampen of ben je misselijk? Een kop muntthee brengt wellicht verlichting.
Gemberthee
Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord dat gember gezond is. Gemberthee zit vol met een aantal ziekte bestrijdende antioxidanten. Het helpt tegen ontstekingen en stimuleert het immuunsysteem.
Rozenbottel thee
Rozenbottel bevat veel vitamine C. Daarnaast bevat het een aantal plantaardige stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. Mooi meegenomen: de ontstekingsremmende en antioxiderende effecten van rozenbottel kunnen ook helpen de veroudering van de huid tegen te gaan.
Kortom: een kop thee als je je even niet zo lekker voelt is zeker een goed idee! Varieer met smaken en samenstellingen om zo te genieten van verschillende voordelen die bepaalde kruiden of theeën met zich meebrengen. Geniet ervan!
- 5x verrassende gemberthee variaties
- Gemberthee met hibiscus en roos
- Gemberthee met tijm, grapefruit & kaneel
- Gemberthee met chai spices
Ziekjes? Neem nog een extra kopje thee!
Je kan je lichaam vaak geven wat het nodig heeft door te letten op je voeding. Denk er maar eens aan hoe goed het kan voelen om een warme, verse kop soep te eten als je je niet helemaal lekker voelt. En als je verkouden wordt of het gevoel hebt dat je even niet vol…