Als we het hebben over gerechten en recepten die gezond zijn, dan worden kruiden en specerijen vaak vergeten. Oké, gember en kurkuma zijn hip en happening (en gezond!) en worden veelvuldig gebruikt, maar er is nog zoveel meer. Ik geef je een aantal redenen om je kruidenkastje aan te vullen (en misschien eens uit te zoeken en op te ruimen). Hopelijk ben je hierna gemotiveerd wat vaker verschillende kruiden en specerijen aan je eten toe te voegen. En dan bedoel ik geen kant-en-klare mixzakjes vol zout en toevoegingen.
Kaneel
Kaneel heeft meer goede eigenschappen dan alleen zijn lekkere smaak. Zo vind je veel goede antioxidanten in dit stokje. Je weet wel, die stofjes die helpen gezonde lichaamscellen gezond te houden. Ook helpen ze met het opruimen van ziekteverwekkers. Daarnaast heeft kaneel een positief effect op je bloedsuikerspiegel. En heb je koude voeten? Een kop kaneeltheeis de way to go. Kaneel verwarmt je lichaam namelijk van binnenuit. Daarnaast staat kaneel hoog op de lijst met voedingsstoffen die het cognitieve denken stimuleren. Kaneel uit de supermarkt is vaak Cassia kaneel uit China. Ceylon kaneel bevat meer van de positieve eigenschappen en geeft meer smaak af. Het schijnt zo te zijn dat de eigenschappen beter hun werk doen in combinatie met honing. Die combi is geen straf als je het mij vraagt, check bijvoorbeeld dit recept voor een gezondere variant van de tarte tartin eens!
Zoethout
Stress, voeding en omgevingsfactoren plegen een aanslag op de bijnieren. Dit kan resulteren in vermoeidheid, gebrek aan energie, verminderd libido en voedselintoleranties. Volgens onderzoek helpt zoethout het lichaam om efficiënter cortisol te reguleren, wat de bijnieren ontlast. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemnd. Van zoethout is niet alleen bekend dat het de bijnieren kan herstellen, maar ook dat het chronische vermoeidheid kan bestrijden. Je kan direct aan de stok kauwen (je weet wel, zoals vroeger!) maar je zet hier ook een heerlijke thee van. Lekker in de mix met verse munt, gember en/of sinaasappel.
(Rook)peper
Zwarte peper en het actieve bestanddeel piperine lijken een krachtige werking te hebben als antioxidant en ontstekingsremmer. Volgens laboratoriumonderzoek zou zwarte peper kunnen bijdragen aan betere cholesterolniveaus, aan beheersing van de bloedsuikerspiegel en aan de hersen- en darmgezondheid. En verder kan het ook geen kwaad om je eten er een beetje extra pep mee te geven. Rookpeper is zwarte peper die op ambachtelijke wijze koud gerookt wordt. Hiermee geef je zonder toegevoegde aroma’s en zonder het gedoe van zelf roken een lekker rooksmaakje aan je eten. Ideaal om een vegetarisch gerecht wat extra hartigheid mee te geven. De pulled aubergine is zo’n gerecht. Super lekker op een pitabroodje met knoflooksaus en gegrilde paprika.
Roze peperbes
Laten we eerst wat duidelijkheid scheppen: roze peper is geen peper. De struiken waar de bessen aan groeien zijn verwant aan de cashew- en pistacheboom. De smaak is licht pikant, maar vooral warm aromatisch en enigszins zoet. Lekker en leuk om (grof gemalen) zowel zoete als hartige gerechten mee op te leuken. Het pigment dat zorgt voor de roze kleur heeft een ontstekingsremmende en antivirale werking. Ook bevat deze bes bioflavonoiden, dezelfde antioxidanten die groene thee en citrusvruchten zo gezond maken. Verder vind je een grote hoeveelheid vezels in de roze peperbes. Vezels zijn erg belangrijk voor een gezonde darmflora. En een gezonde darmflora zorgt weer voor extra energie. De roze peperbes groeit in de warme klimaatzones van Midden- en Zuid-Amerika. Daar kauwen ze op deze besjes als ze een verkoudheid voelen opkomen. Dat is het proberen waard, toch?
Steranijs
De steranijs is niet alleen heel fotogeniek en super lekker in kruidige, verwarmende gerechten en drankjes, het heeft ook een aantal erg gezonde eigenschappen. Zo bevat steranijs een antiviraal stofje. Dit component wordt zelfs gebruikt om het antivirusmiddel tamiflu mee te maken. Deze component heet shikiminezuur (leuk woord voor galgje). In de Chinese traditionele geneeskunde wordt dit al eeuwenlang gebruikt als middel tegen het verkoudheidsvirus. Steranijs wordt bij meer kwaaltjes traditioneel ingezet als natuurlijk geneesmiddel. Zo schijnt het te helpen tegen buikpijn, helpt het de spijsvertering beter zijn werk te doen (en krijg je er een frisse mond van) en schijnt het te helpen tegen candida (oftewel schimmels en bacteriën). Zin gekregen in gember? Maak bijvoorbeeld eens een lekkere gemberthee variatie met steranijs!Gemberthee met anijsGemberthee met chai spices