Geef je eten meer pit en jezelf meer energie met zwarte peper

Wat is zwarte peper eigenlijk?

Zwarte peper groeit aan de Peper nigrum, een tropische peperplant. Aan deze plant groeien bessen. Door deze bessen te drogen en vermalen ontstaat zwarte peper zoals wij dat kennen. Spaanse pepertjes zijn deel van de nachtschade familie en dus uit een heel andere categorie. Spaanse peper en zwarte peper zijn beiden pittig, maar op een andere manier. De pit in de zwarte peper komt uit het stofje piperine. En piperine zorgt voor extra pep! In je eten, maar ook in je lijf.

De voordelen van zwarte peper voor je lichaam

Het lijkt erop dat zwarte peper voor een toename van goede darmbacteriën kan zorgen. Een verstoorde darmflora komt je energiehuishouding niet ten goede, dus het kan geen kwaad om je darmflora de aandacht te geven die het verdient. Daarnaast bevat peper bepaalde stoffen die de afgifte van enzymen door de darmen en alvleesklier stimuleren, waardoor met name vetten en koolhydraten beter worden verteerd. Zwarte peper is dus goed voor de spijsvertering en schijnt zelfs spijsverteringsproblemen zoals diarree tegen te kunnen gaan.

Zwarte peper zit vol met anti-oxidanten. Anti-oxidanten is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ze zorgen ervoor dat vrije radicalen (agressieve moleculen die ontstaan bij oxidatie processen in ons lijf) geen schade aanrichten in ons lichaam.

De gezonde stoffen van zwarte peper

Piperine is de bekendste stof van zwarte peper, maar de bes heeft nog een hoop andere gezonde stoffen waaronder pellitorine, guineensine, pipnoohine, trichostachine en piperonal (leuke woorden voor galgje!). De vitamines en mineralen die je in zwarte peper aantreft klinken je misschien wat bekender in de oren, dat zijn onder andere ijzer, koper en vitamine K. Een tip hierbij is wel om de zwarte peper zelf te malen, omdat het aandeel van de actieve stof piperine dan het hoogst is. Bovendien haal je dan ook de meeste smaak uit de peper.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5600121/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20828313/
https://gezondidee.mumc.nl/9-weetjes-over-antioxidanten
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21854175/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen